Doe mee

Voor wie is het bedoeld?

Groentjessoep is ontwikkeld voor basisscholen. De praktische en ervaringsgerichte aanpak met inzet van de oudste leerlingen als Soupmaster, maakt het bijzonder geschikt voor Speciaal Basisonderwijs en Speciaal Onderwijs. Het programma is samen met deze scholen ontwikkeld zodat de uitvoering en de educatie goed aansluit bij de kinderen.

Groentjessoep kan ook ingezet worden op kinderopvang, sportverenigingen en andere organisaties die graag willen dat de kinderen leren hoe gezond eten helpt om lekker in je vel te zitten. Want gezonder eten heeft niet alleen invloed op het gewicht van kinderen maar ook op hun concentratie en humeur. Gezonde kinderen presteren beter en uit onderzoekers van ‘De Gezonde Basisschool van de Toekomst‘ rapporteerden dat de sfeer verbeterde en dat er minder gepest werd.

Groentjessoep

Hoe werkt het?

  1. Levering soepen: Een professionele kok maakt de soepen en levert deze op school aan.
  2. Opwarmen soepen: Op Groentjessoep dag wordt de soep opgewarmd door de oudste leerlingen, de Soupmasters, onder begeleiding van een volwassene. Een klasse assistent, stagiaire, ouder of vrijwilliger, die door ons getraind is.
  3. Instructie Soupmasters: Tijdens het opwarmen gaan de Soupmasters op groente avontuur. Ze leren meer de superkrachten van de groente die die week in de hoofdrol staat. Hiervoor gebruiken ze verse groente, Leerzame Kost kaarten, video’s en door met elkaar erover te praten.
  4.  Uitdelen soep & kennis: Als de soep warm is, gaan de Soupmasters met kannen soep naar de klassen om de soep uit te delen. Tijdens het uitschenken van de soep vertelt de Soupmaster meer over de ingrediënten van de soep en hun superkrachten. Kinderen die een soep proeven mogen een Superkrachten sticker op de groente regenboog poster plakken.
  5. Opruimen: Na afloop komen de Soupmasters terug in de keuken en helpen mee met opruimen.

De minimale afname van Groentjessoep is 8 weken (een periode tussen twee schoolvakanties in). Ideaal is een periode van 15-20 weken. Door de soepen en educatie over een langere periode aan te bieden, gaan de kinderen nieuwe smaken leren en waarderen en beklijft de educatie beter.

Hoe werkt het?

Verdiepende educatie

De leerkrachten ontvangen een ‘menukaart’ met extra lesaanbod (onder andere vanuit Smaaklessen) passend bij de betreffende soep. Hier kunnen ze, op een zelfgekozen moment in de week, mee aan de slag. Bij de start van Groentjessoep organiseren we in overleg met de school of organisatie een kick off moment voor de kinderen en docenten van de school.

Ook de ouders houden we samen met school wekelijks op de hoogte over de soepen van die week zodat het ook thuis gaat leven.