Doe mee

Voor wie is het bedoeld?

Groentjessoep is ontwikkeld voor basisscholen. Het kan ook ingezet worden door kinderopvang, sportverenigingen en andere organisaties die werken met kinderen en die graag willen dat de kinderen leren hoe gezond eten helpt om lekker in je vel te zitten. Want gezonder eten heeft niet alleen invloed op het gewicht van kinderen maar ook op hun concentratie en humeur. Gezonde kinderen presteren beter en uit onderzoekers van ‘De Gezonde Basisschool van de Toekomst‘ rapporteerden dat de sfeer verbeterde en dat er minder gepest werd.

Speciaal Basisonderwijs

De praktische en ervaringsgericht aanpak met de inzet van leerlingen als Soupmasters maakt Groentjessoep zeer geschikt voor Speciaal Basisonderwijs. In samenwerking met enkele Speciaal Basisonderwijs scholen hebben we de Groentjessoep verder ontwikkeld voor deze groep kinderen. 

Groentjessoep

Hoe werkt het?

  1. Levering soepen: Een professionele kok maakt de soepen en levert deze op school aan.
  2. Opwarmen soepen: Op Groentjessoep dag wordt de soep opgewarmd door de oudste leerlingen, de Soupmasters, onder begeleiding van een volwassene. Dit kan een leerkracht, klasse assistent, stagiaire of vrijwilliger zijn die door ons getraind is. Of iemand van ons Groentjessoep team.
  3. Instructie Soupmasters: Tijdens het opwarmen gaan de Soupmasters op groente avontuur. Ze leren meer de ingrediënten van de soep aan de hand van de kenniskaarten, video’s en door met elkaar erover te praten.
  4.  Uitdelen soepen & kennis: Als de soep warm is, gaan de Soupmasters met kannen soep naar de klassen om de soep uit te delen. Tijdens het uitschenken van de soep vertelt de Soupmaster meer over de ingrediënten van de soep en hun superkrachten. Kinderen die een soep proeven mogen een superkrachten sticker op de groente regenboog poster plakken.
  5. Opruimen: Na afloop komen de Soupmasters terug in de keuken en helpen mee met opruimen.

De minimale afname van Groentjessoep is 8 weken (een periode tussen twee schoolvakanties in). Door de soepen en educatie over een langere periode aan te bieden gaan de kinderen nieuwe smaken leren en waarderen en beklijft de educatie beter.

Hoe werkt het?

Verdiepende educatie

De leerkrachten ontvangen een ‘menukaart’ met extra lesaanbod (onder andere vanuit Smaaklessen) passend bij de betreffende soep. Hier kunnen ze, op een zelfgekozen moment in de week, mee aan de slag. Bij de start van Groentjessoep organiseren we in overleg met de school of organisatie een kick off moment voor de kinderen en docenten van de school.

Ook de ouders houden we samen met school wekelijks op de hoogte over de soepen van die week zodat het ook thuis gaat leven.