Groentjessoep

Wat is het?

Groentjessoep is een voedseleducatie programma, erkend door Gezonde School,  waarmee scholen op structurele en haalbare wijze álle kinderen een gelijke kans geven om een gezonde leefstijl aan te leren. Kinderen proeven wekelijks een nieuwe groente en leren welke superkracht de groente heeft.  

Het programma loopt (idealiter) 20 weken per schooljaar, maar minimaal 8 weken, zodat de kinderen over langere periode veel verschillende groente leren kennen. Alle educatieve activiteiten en soepen worden ontwikkeld vanuit het concept “Proef de Regenboog”. Onze boodschap:  ‘Iedere groente heeft zijn eigen superkracht. Dus hoe meer verschillende groente je eet, hoe meer superkrachten je krijgt en hoe fijner je je gaat voelen’.” 

De praktijkgerichte aanpak van Groentjessoep maakt het bijzonder geschikt voor Speciaal Basisonderwijs en Speciaal Onderwijs. Het is ook samen met deze scholen ontwikkeld zodat de uitvoering en de educatie goed aansluit bij de kinderen. 

Voor verdiepende educatie in de klas heeft Groentjessoep een ‘menukaart voor leerkrachten’ ontwikkeld. Deze bestaat uit bijpassende lessen van bestaande voedseleducatie programma’s zoals CHEF/Smaaklessen. In overleg is het programma uit te breiden met activiteiten op en buiten school. Denk aan ‘samen soep maken’, een bezoek aan de boer of een groente challenge voor thuis.

Groentjessoep

Kick off

We starten altijd met een kick off waarin we kinderen en docenten vertellen over Groentjessoep. Hiervoor gebruiken we onder andere deze film.

Het voedseleducatie programma van Groentjessoep is in overleg met de school verder uit te breiden met activiteiten op en buiten school. Denk aan een kookles, bezoek aan de boer of een groente challenge voor thuis.