Groentjessoep in aanpak gemeente Utrecht
26 april 2021Groentjessoep van start op SBO Michaëlschool in Amersfoort
16 september 2021Ervaringen SBO Het Zilverlicht
Niet alleen leuk maar ook heel leerzaam
Dewi Kamphuis is leraarondersteuner op SBO Het Zilverlicht in Waalwijk en een van de coördinatoren van Groentjessoep op deze school.
“De Groentjessoep dag was iedere keer weer enorm leuk. Het brengt een enorme positieve sfeer in de school. Wat ik echt tof vind, is dat de kinderen verantwoordelijkheid krijgen en dat ze deze ook nemen. Bij het opwarmen van de soepen, en vooral ook het rondbrengen in de klassen. Je zag elke keer de gezonde spanning als ze naar de klassen toegingen en de blijdschap dat het gelukt was als ze weer terugkwamen.
Het was niet alleen leuk maar ook leerzaam. De kinderen leren hoe je iets kunt vertellen, hoe je iets kunt presenteren. Ze leren over het bereiden van eten, bijvoorbeeld dat je op de houdbaarheidsdatum van een verpakking moet kijken en dat je ingrediënten op de verpakking kunt lezen. En ze leren samenwerken, ze hebben elkaar namelijk echt nodig bij de voorbereidingen en het opwarmen van de soep. Een kind dat nog nooit soep had gemaakt heeft zelfs een bakje soep mee naar huis genomen om te laten proeven. Hij was echt super trots. Ook hebben we veel leuk reacties gekregen van de ouders van de kinderen.
De soepen waarvan je denkt dat ze het lastigste gegeten zouden worden, waren als eerste op. De leerkrachten hebben hier ook een belangrijke rol ingespeeld door steeds ook zelf te proeven en daarmee het goede voorbeeld te geven. Zelfs wanneer ze bepaalde groente eigenlijk niet lekker vinden.
Kortom, we gaan in september graag verder. Ook gaan we kijken hoe we het kunnen verbinden aan onze plannen met een moestuin en ouderbetrokkenheid. Groentjessoep biedt echt veel mogelijkheden om dingen aan op te hangen.”
Lees het artikel in het Brabants Dagblad over Groentjessoep op SBO Het Zilverlicht.
Lees bij de afbeeldingen het artikel in Weekblad Waalwijk over Groentjessoep op SBO Het Zilverlicht.
Mede mogelijk gemaakt door Jong Leren Eten, Fonds NME, Gelijke Kansen Alliantie, Prins Bernard Cultuurfonds en SNS Bank Waalwijk.